Geschiedenis

Historiek

In de lente van 1996 speelde een groepje jongeren inlinehockey op het marktplein in Kalmthout. Kort daarna kwam Guy Huybrechts op het toneel en werden er trainingen gegeven op het plein en in de garage van Frank Vanthillo.

In maart 1997 wordt alles officieel gemaakt, Sportiek Spins is geboren. De statuten worden opgemaakt, lidgelden worden betaald en we sluiten aan bij de Vlaamse Roller Bond. Wedstrijden worden gespeeld in Westmalle.

In 1998-1999 wordt onze thuisbasis sportcentrum Peerdsbos in Brasschaat. Weer kunnen we rekenen op de kennis van (oud) ijshockeyspelers Guy Huybrechts, Danny Pluijm, Werner Smet, Bob Moris en Rik Michiels. Zij zetten zich in om onze jeugd professioneel te begeleiden.

Door de jaren heen namen onze spelers mee de taak van coach op zich voor de jeugdteams. Zo kunnen we rekenen op spelers van ons nationaal team om hun kennis door te geven, Robin Vandevelde, Jiri Truijen, Maarten Vanthillo, Lars De Bock, Lotte en Cisse Vander Weyde.

In september 2015 starten we met een recreanten team in competitie. Doordat ook veel papa’s van onze jeugd door de spins-microbe zijn gebeten, hadden we dadelijk een mooie ploeg bij elkaar.

Waar wij terecht fier op zijn is dat wij momenteel een honderdtal leden hebben. Dit resulteert in vijf ploegen in de verschillende categorieën die mooie resultaten neerzetten.

Wat begon als een “toevallige momentopname” groeide uit tot een club waar veel arbeid, wederzijds respect, een goede verstandhouding tussen de spelers, trainers en ouders centraal staan. Zonder al onze spelers, coaches, ouders en vrijwilligers zou onze club niet zijn wat het is: een familie.

Onze naam

Onze naam is tweedelig. Het eerste woord “Sportiek” verwijst naar de sportwinkel in het winkelcentrum De Beek te Kalmthout. Deze winkel was eigendom van Ludo De Caigny (onze voorzitter) en zijn echtgenote Wiet Van Esbroeck.

Een woordje uitleg over het tweede woord “Spins”.
In het winkelcentrum te Kalmthout was enkele jaren geleden ook een bakkerswinkel gevestigd. Deze winkel had als zoete naam “Het suikerspinneke”.

Toen de bakker zijn activiteiten stopzette, hebben Ludo en Wiet deze ruimte bij hun sportwinkel genomen om er skimateriaal en hockeygerief in onder te brengen. Als er materiaal van de ene winkel naar de andere moest worden overgebracht, werd er al snel gezegd: “Ik haal dat wel uit het Spinneke”.

Toen we een naam zochten voor onze club moesten we niet lang zoeken en lag de oplossing eigenlijk voor de hand: “Sportiek Spins” werd boven de doopvont gehouden.

Titels

  • 1999-2000 : Beker van België
  • 2001-2002 : Belgisch Kampioen
  • 2002-2003 : Belgisch Kampioen
  • 2003-2004 : Belgisch Kampioen
  • 2011-2012 : Beker van België & Belgisch Kampioen
  • 2012-2013 : Belgisch Kampioen
  • 2013-2014 : Beker van België & Belgisch Kampioen
  • 2014-2015 : Beker van België
  • 2015-2016 : Belgisch Kampioen
  • 2016-2017 : Beker van België & Belgisch Kampioen